AKADEMİK DEĞERLENDİRME KISTASLARI

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, “Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personelin Ünvan Tüzüğü”nün 6’ncı maddesi uyarınca Doğu Akdeniz Üniversitesi Üniversite Yönetim Kurulu’nun onayı ile aşağıdaki Kıstasları yapar.

ÜYK 12.04.2011

11/577-2

ÜYK 16.12.2020

20/276-10

 

GENEL KURALLAR

Aşağıdaki kurallar tüm temel alanlar için geçerlidir:

1.      Öğretim üyeliğine ilk atama ve uzatma ile ilgili diğer kullar, D Mevzuatında belirtildiği gibidir. Akademik Değerlendirme Kıstasları ilk atama ve yükseltilme amacı ile kullanılır.

2.      “Ulusal” veya “yurtiçi” etkinliklerden Türkiye, KKTC veya öğretim üyesinin kendi ülkesinde yaptığı uluslararası nitelikte olmayan etkinlikler anlaşılır.

3.      Ortak çalışmaların puanlaması aksi belirtilmedie temel alanın puan dağılım tablosu sonunda belirtildiği gibi yapılır. Puanlama hakkında hiçbir şey belirtilmemiş ise tek yazarlı yayınlarda yazar tam puan alır, çok yazarlı yayınlarda puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Doktora ve yardımcı doçentlik değerlendirmelerinde, ortak etkinliklerin puanlamasında bu tabloya bakılmaz ve bütün yayınlar tek kişi” esasına göre değerlendirilir.

4.      Bu belgede yer almayan temel alanlar için kıstaslar Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırıldıktan sonra bu kıstaslara eklenecektir. Ancak bu temel alanlar için acil ihtiyaç duyulması halinde diğer temel alanlarda yapılan genel uygulamalara uygun olacak şekilde; doçentlik yükseltmelerinde ÜAK doçentlik kriterleri, profesörlük yükseltmelerinde ise doçentlik kriterlerinin iki katı aranacaktır.

5.      Aday bvurusunda, T.C. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı web sitesinde Doçentlik Bilgi Sistemi sayfasından Doçentlik Başvuru Şartları sekmesi ile erişilebilen Bilim Alanları ve Anahtar Kelimeler ile ilgili listeyi dikkate alarak bir bilim alanı ve varsa bilim alanına bağlı en az 1 (bir) en fazla 3 (üç) anahtar kelime belirtmelidir.

6.      Adayların başvuru için dil yeterlilik koşulları;

a.      Doçentlik başvurusu için, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından, yüz tam puan üzerinden;

                                                      i.      Eğitim dili İngilizce olan programlarda çalışan adayların asgarî 80 puanla,

                                                    ii.      Eğitim dili Türkçe olan programlarda çalışan adayların asgarî 65 puanla

başarılı olmak.

b.      Yardımcı Doçentlik veya Profesörlük başvurusu için, aşağıdaki koşullardan en az birinin sağlanması gerekmektedir,

                                                      i.      Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından, yüz tam puan üzerinden;

1.      Eğitim dili İngilizce olan programlarda çalışan adayların asgarî 80 puanla,

2.      Eğitim dili Türkçe olan programlarda çalışan adayların asgarî 65 puanla

başarılı olmak.

                                                    ii.      İngilizcenin, öğretim elemanının anadili olması

                                                   iii.      Öğretim elemanının;

1.      Eğitim dili İngilizce olan programlarda çalışması halinde lisans, yüksek lisans, doktora derecelerinden en az ikisini,

2.      Eğitim dili Türkçe olan programlarda çalışması halinde lisans, yüksek lisans, doktora derecelerinden en az birini

tamamen İngilizce eğitim-öğretim yapan bir programdan almış olması.

7.      Tüm Temel Alanlar için özel koşulların sağlanmasından dolayı Zorunlu Toplam Puan artabilir.

8.      Her çalışma, ADEK puan tablosunda (Ek-A dahil) sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.

9.      Tüm Temel Alanlarda, Ek-A’da gösterilen puan tablosundan (eski ADEK puan tablosu); doçentlik için 20 puan ve profesörlük için 40 puanın alınması gerekmektedir.

 

KISALTMALAR

      SCI–Expanded :     Science Citation Index-Expanded

      SSCI :                     Social Sciences Citation Index

      AHCI :                    Arts and Humanities Citation Index

      ULAKBİM :             Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi

      AB Çerçeve Programları: AB tarafından, üye ve aday ülkelerin çeşitli alanlardaki ulusal politika ve uygulamalarının birbirine yakınlaştırılması amacıyla oluşturulan Topluluk Programlarından birisidir.

 

 

TANIMLAR

Başca Yazar: Aşağıda belirtilen makalelerde aday başlıca yazar olarak tanımlanır.

(a)   Tek yazarlı makale

(b)   Danışmanlığını yaptığı lisansüstü öğrenci(ler) ile birlikte yazılmış makale (aynı makalede birden fazla öğrenci ve ikinci danışman da yer alabilir).

(c)    Makalenin yazarlarından ilk sırada yer alan yazar (Sadece Sağlık Bilimleri” ve “Spor Bilimleri” Temel Alanları için)

(d)   “Eğitim Bilimleri”, “Filoloji”, “Hukuk” ve “Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler” Temel Alanlarında sadece profesörlük için yukarıdaki 3 durumdan birini yerine getirmek yeterlidir.

 

Ulusal Yayınevi: En az beş yıl ulusal düzeyde düzenli faaliyet yürüten, yayınları Türkiye’deki üniversite tüphanelerinde katalog haline getirilen ve daha önce aynı alanda fark yazarlara ait en az 20 kitap yayımlamış yayınevi.

 

Uluslararası Yayınevi: En az b yıl uluslararası düzeyde düzenli faaliyet yürüten, yayımladığı kitaplar dünyanın bilinen üniversitelerinin kataloglarında yer alan ve aynı alanda fark yazarlara ait en az 20 kitap yayınlamış olan yayınevi.

 

Uluslararası Bilimsel Toplantı: Fark ülkelerden bilim insanlarının bilim kurulunda bulunduğu ve

Sunumların bilimsel ön incelemeden geçirilerek kabul edildiği toplantı.

 

Ulusal Bilimsel Toplantı: Ulusal seviyede fark kurumlardan bilim insanlarının bilim insanlarının bilim kurulunda bulunduğu ve sunumların bilimsel ön incelemeden geçirilerek kabul edildiği toplantı.

 

Uluslararası Patent: Uluslararası araştırma ofisleri tarafından (PCT - Patent Cooperation Treaty) buluşun yeni ve buluş basamağı içerdine dair artırma raporu alınmış patent başvurusu

 

Ulusal Patent: Türk Patent Enstisü tarafından buluşun yeni ve buluş basamağı içerdine dair araştırma raporu alınmış patent başvurusu

 

Yayımlanmış Makale: Alanında bilime katkı sağlamış olmak şartıyla özgün, matbu veya elektronik ortamda yayımlanmış makale

 

Kişisel Etkinlik: Sanat eseri, sanatsal tasarım ve proje sergilerinden oluşur. Kişisel sergiler kendi alanından oluşan çoklu çalışmalarından yapılır. Bir önceki çalışmaların en fazla %25’i bir sonraki etkinlikte yer alabilir. Belgelendirmek zorunludur.

Sergi: Adayın özgün yapıtlarından oluşan kişisel veya en az 2 kişiden oluşan ortak/karma/grup etkinlikleri.

Ortam Odaklı Eser: Mekân ve çevre için tasarlanmış iki veya üç boyutlu sanat eseri uygulamaları, kapsamlı mimari mekân tasarımı uygulamaları

Sanat Çalıştayı / Sempozyum: Seçimli veya davetli sanatçıların katıldığı sanat etkinliği. Çalıştay ve sempozyum süresinde en az bir sanat eseri yapmak ve sergilemek. Davet mektubunu ve etkinlikte yapılan eseri belgelemek zorunludur.

Etkinlik Yöneticiliği – Yapımcılığı / Küratörlüğü: Yapılan sanatsal etkinliklerin projelendirmesini yapmak; projelendirilen etkinliğin içeriğine uygun sergi düzenlemek, sergiye uygun sanatçı davet etmek; etkinliğin basın ve halkla ilişkilerini koordine etmek; çalıştay, sempozyum gibi uygulamalı etkinlikleri yönetmek.

Eserlerin Müzelere Kabul Edilmesi: Sanat, tasarım veya proje gibi kişisel eserlerin kamu ve özel müzeler tarafından satın alınması veya bağış yoluyla kabul edilmesi.

Eserlerin Yayınlarda Yer Alması: Eserlerin, projelerin, tasarımların, uygulamaların kitap, ansiklopedi, katalog, dergi, TV ve film vb. yayınlarda yer alması. (Duyuru ve reklam niteliğindeki yayınlar geçerli değildir).

Jüri üyeliği: Alan ile ilgili proje, tasarım ve sanatsal etkinlik jürilerinde görev almak. (Tez ve doçentlik jürileri hariç)

Değerlendirme yazıları: Önemli sanat etkinlikleri (kişisel / karma / grup sergileri, sanat bienalleri, sanat sempozyumları film yarışma ve festivaller) hakkında katalog, gazete ve dergilerde yayınlanan yorum, eleştiri ve değerlendirme yazıları.


EĞİTİM BİLİMLERİ TEMEL ALANI

 

Sınıf eğitimi alanından doktora derecesine sahip olanlar bilim alanı olarak temel eğitimi ve kendi çalışma alanlarına uygun anahtar kelimeleri seçeceklerdir. Aynı durum temel eğitimin diğer programları olan fen bilgisi, sosyal bilgiler ve matematik eğitimi programlarında doktora yapanlar için de geçerlidir.

Alan İndeksleri= Isı Database'e giren eğitimle ilgili indeksler: Australian Education Index, British Education Index, Journals Indexed in ERIC, Education Full Text (H. W. Wilson) Database Covarage List

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Eğitim Bilimleri Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Eğitim Bilimleri Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Uluslararası Makale

Başvurulan bilim alanı ile (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SSCI, SCI- Expanded veya AHCI kapsamındaki dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

20

1.A) türünden olmak üzere en az 2 yayın (Tezden üretilmiş yayınlarda, aday başlıca yazar olarak kabul edilir.) 

24

Adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla, doktora sonrası bu maddenin en az biri A bendinden olmak üzere, A veya B bentleri kapsamında en az 20 puan almak zorunludur.

 

30

 

Doçentlik sonrası bu maddenin A bendi kapsamında en az birinde başlıca yazar olmak üzere en az iki yayın zorunludur.

60

B)

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

15

C)

Bu maddenin A veya B bendi kapsamındaki yayınlarda alanında bilime katkı sağlayan kitap kritiği makalesi

5

2.

Ulusal Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak ve adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

 

 

İkisi bu maddenin A bendi kapsamında olmak üzere en az üç yayın yapmak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale şartını sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını 1.maddenin A ve/veya B bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

8

T.C. uyruklu adaylar için, ikisi bu maddenin A bendi kapsamında olmak üzere en az üç yayın yapmak zorunludur.

Adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale şartını sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını 1.maddenin A ve/veya B bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

16

B)

A bendi dışında ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

4

3.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm

8

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

5

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm

4

E)

SSCI, SCI, SCI-Expanded ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

8

F)

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergilerde yayımlanmış makale

6

G)

ULAKBİM tarafından taranan dergilerde yayımlanmış makale

4

4.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

5.

Atıflar

 

A)

SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

20

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir

50

B)

SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal Hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A ve B bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A ve B bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.

Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

 

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A ve B bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.

Eksik kalan puanların 4 katı, en az 1 tanesi 1. Maddenin A bendinden olmak üzere, 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

 

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı, en az 1 tanesi 1. Maddenin A bendinden olmak üzere 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış a ve b bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversiteler dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanan veya yürütülen bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

28

Zorunlu Puanlar Toplamı

73

Zorunlu Puanlar Toplamı

156

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Eğitim bilimleri temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir.  Her çalışma yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.

Tek yazarlı yayınlarda yazar tam puan alır. Çok yazarlı yayınlarda puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.


 

FEN BİLİMLERİ ve MATEMATİK TEMEL ALANI

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Makaleler

Başvurulan bilim alanı ile ilgili (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

20

1.A) türünden olmak üzere en az 2 yayın (Tezden üretilmiş yayınlarda, aday başlıca yazar olarak kabul edilir.)    

24

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla, doktora sonrası; bu maddenin A) bendi kapsamında en az bir makalede başlıca yazar olmak zorunludur.

45

Doçentlik sonrası, bu maddenin A) bendinden olmak üzere en az iki makalede başlıca yazar olmak zorunludur.
Biyoloji Bilim Alanı ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Alanında

Doçentlik sonrası bir başlıca yazar başvuru koşulu aranır. Sadece bu alanlar için 90 minimum puan koşulunun sağlanamadığı durumda, 15 puana kadar eksik puan 1.C Maddesinden ek olarak sağlanabilir.

90

B)

Diğer uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

 

 

 

 

C)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

Bu maddenin bendi kapsamında en az 8 puan almak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı puanı bu maddenin A) bendi kapsamında ilave olarak sağlayacaklardır.

8

T.C. uyruklu adaylar için, bu maddenin C) bendi kapsamında en az 8 puan almak zorunludur. Adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı puanı bu maddenin A) bendi kapsamında ilave olarak sağlayacaklardır.

16

2.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 


Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 


Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

B)

Diğer uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

5

C)

Uluslararası sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

5

D)

Ulusal sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

3

3.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

 

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir.

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

4.

Patent

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla alınan

A)

Uluslararası patent

20

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

B)

Ulusal patent

10

5.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

20

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir

50

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış A) ve B) bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversite dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanmış veya devam eden bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra, açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

28

Zorunlu Puanlar Toplamı

88

Zorunlu Puanlar Toplamı

186

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Fen Bilimleri ve Matematik temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir. Her çalışma, yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.                                                     
Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır. Başlıca yazarın belirtilmediği iki veya daha fazla yazarlı makalelerde toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Diğer yayınlarda (bildiri, kitap) ise toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.

 

 

FİLOLOJİ TEMEL ALANI

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Filoloji Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Filoloji Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Uluslararası Makaleler

Adayın başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

SSCI, SCI- Expanded veya AHCI kapsamındaki dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

20

 

 

Adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla

 

Bu maddenin A) bendi kapsamında en az bir makalede başlıca yazar olmak

 

B)

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

10

C)

Bu maddenin A) veya B) bendi kapsamındaki yayınlarda ilgili alanda bilime katkı sağlayan kitap kritiği yapılmış makale

5

2

Ulusal Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

Bu madde kapsamında en az ikisi bu maddenin A) bendinden olmak üzere en az 4 yayın yapmak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını birinci maddenin A) veya B) bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

 

Bu madde kapsamında üçü A) bendinden olmak üzere en az 5 yayın zorunludur. Bu yayınlardan, en az ikisi A) bendinden olmak üzere, üçü yardımcı doçentlik sonrasında yapılmış olmalıdır
T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını birinci maddenin A) veya B) bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

 

Bu madde kapsamında altısı A) bendinden olmak üzere en az 9 yayın zorunludur. Bu yayınlardan en az ikisi A) bendinden olmak üzere üçü doçentlik sonrasında yapılmış olmalıdır.

T.C. uyruklu adaylar, 5. ve sonrası yayınlarını Madde 1 “Uluslararası Makale” A) veya B) bentlerinden tamamlayabilirler.
T.C. uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı profesörlük denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine eksiği kadar yayını birinci maddenin A) veya B) bendi kapsamında sağlayacaklardır.

 

B)

A) bendi dışında ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

4

3.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm yazarlığı

8

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

5

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm

4

E)

SSCI, SCI-Expanded ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

8

F)

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergilerde yayımlanmış makale

6

G)

ULAKBİM tarafından taranan dergilerde yayımlanmış makale

4

4.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece ikisi dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece ikisi dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Bu madde kapsamında A), B) veya C) bentlerinden en az bir yayın zorunludur.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece ikisi dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Bu madde kapsamında A), B) veya C) bentlerinden en az bir yayın zorunludur. Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

5.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

7

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir

17

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal Hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış a ve b bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversiteler dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanan veya yürütülen bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en az 4 puan almak zorunludur, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en az 8 puan almak zorunludur, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

4

Zorunlu Puanlar Toplamı

22  

Zorunlu Puanlar Toplamı

47

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Filoloji temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir. Her çalışma yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.

Tek yazarlı yayınlarda yazar tam puan alır. Çok yazarlı yayınlarda puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.

 

 

HUKUK TEMEL ALANI

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Hukuk Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden 1 yayın veya 2.A) türünden iki yayın

 

Hukuk Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Uluslararası Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SSCI, SCI- Expanded ve AHCI kapsamındaki dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

20

 

 

Adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla

 

Bu maddenin A) bendi kapsamında en az bir makalede başlıca yazar olmak

 

B)

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

10

C)

c) Bu maddenin A) veya B) bentleri kapsamındaki yayınlarda alanında bilime katkı sağlayan kitap kritiği yapılmış makale

5

2.

Ulusal Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın yaptığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla;

A)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

10

Bu madde kapsamında bu maddenin A) bendinden olmak üzere en az 2 yayın yapmak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı yardımcı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine eksiği kadar yayını birinci maddenin A) veya B) bendi kapsamında sağlayacaklardır.

 

Bu madde kapsamında üçü A) bendinden olmak üzere en az 5 yayın zorunludur. Bu yayınlardan, en az ikisi A) bendinden olmak üzere, üçü yardımcı doçentlik sonrasında yapılmış olmalıdır.

T.C. uyruklu adaylar, 5. ve sonrası yayınlarını Madde 1 “Uluslararası Makale” A) veya B) bentlerinden tamamlayabilirler.
T.C. uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine eksiği kadar yayını birinci maddenin A) veya B) bendi kapsamında sağlayacaklardır.

 

Bu madde kapsamında altısı A) bendinden olmak üzere en az 9 yayın zorunludur. Bu yayınlardan en az ikisi A) bendinden olmak üzere üçü doçentlik sonrasında yapılmış olmalıdır.

T.C. uyruklu adaylar, 5. ve sonrası yayınlarını Madde 1 “Uluslararası Makale” A) veya B) bentlerinden tamamlayabilirler.
T.C. uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı profesörlük denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine eksiği kadar yayını birinci maddenin A) veya B) bendi kapsamında sağlayacaklardır.

 

B)

A) bendi dışındaki ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

5

3.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap                   

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm yazarlığı

8

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

10

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm yazarlığı

4

E)

SSCI, SCI-Expanded ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale 

8

F)

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergilerde yayımlanmış makale

6

G)

ULAKBİM tarafından taranan dergilerde yayımlanmış makale

4

4.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış tek yazarlı kitap

25

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı dışındaki uluslararası literatürün de kullanıldığı özgün bilimsel kitaplar (monografiler) puanlanabilir.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı dışındaki uluslararası literatürün de kullanıldığı özgün bilimsel kitaplar (monografiler) puanlanabilir. Bu maddenin A) veya C) bentleri kapsamında en az bir yayın zorunludur.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı dışındaki uluslararası literatürün de kullanıldığı özgün bilimsel kitaplar (monografiler) puanlanabilir. Doçentlik sonrasında bu maddenin A) veya C) bentleri kapsamında en az bir yayın zorunludur. Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir

 

B)

Ulusal veya uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı veya ISBN kodlu armağanlarda yayınlanan hakemli makale

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış tek yazarlı kitap

25

D)

Ulusal veya uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış çok yazarlı kitap

15

5.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

14

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir

34

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Adayın danışmanlığını yürüttüğü tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır. Eksik kalan puanların 4 katının 1. maddenin ve/veya 2. maddenin A) ve/veya B) bentlerinden karşılanması zorunludur.
Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1. maddenin ve/veya 2. maddenin A) ve/veya B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır. Eksik kalan puanların 4 katının, 1. maddenin ve/veya 2. maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.
Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1. maddenin ve/veya 2. maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış A) ve B) bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversiteler dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanan veya yürütülen bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en az 4 puan almak zorunludur, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra, açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

b) Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

4

Zorunlu Puanlar Toplamı

29 

Zorunlu Puanlar Toplamı

64

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Hukuk temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir. Her çalışma yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.
Tek yazarlı yayınlarda yazar tam puan alır. Çok yazarlı yayınlarda puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür

 

 

MİMARLIK, PLANLAMA ve TASARIM TEMEL ALANI

 

Uluslararası alan endeksleri: • The Avery Index to Architectural Periodicals • DAAI (Design and Applied Arts Index) • Art Index (Art Research Database, EBSCO) • ICONDA (The International Construction Database) • Ergonomics Abstracts (Ergo-Abs)

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Mimarlık, Planlama ve Tasarım Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Mimarlık, Planlama ve Tasarım Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Makaleler

Başvurulan bilim alanı ile ilgili (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SCI-Expanded, SSCI, AHCI veya alan indeksleri kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

20

1.A) türünden olmak üzere en az 2 yayın (Tezden üretilmiş yayınlarda, aday başlıca yazar olarak kabul edilir.) 

24

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla, doktora sonrası bu maddenin A) bendi kapsamında en az bir eserde başlıca yazar olarak yayın yapmak veya B) ve/veya C) bendi kapsamında en az 4 yayın zorunludur.

40

Bu maddenin A) bendi kapsamında doçentlik sonrası en az iki makalede başlıca yazar olmak zorunludur.

80

B)

Diğer uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

C)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

2.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

SCI-Expanded, SSCI, AHCI veya alan indeksleri kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap ya da kitap bölümü

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

B)

Diğer uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

5

C)

Uluslararası Sempozyumda/Kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

5

D)

Ulusal Sempozyumda/Kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

3

3.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir.

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

4.

Yarışma, Uygulama, Yazılım ve Patent

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla alınan

A)

Geçerli yasa, yönetmelik ve esaslar çerçevesinde, ilgili kuruluşlar (Meslek Odaları, Yerel Yönetimler, Bakanlıklar, Uluslararası Kuruluşlar) tarafından düzenlenen, planlama, mimarlık, kentsel tasarım, peyzaj tasarımı, iç mimari tasarım, endüstri ürünleri tasarımı ve mimarlık temel alanındaki diğer yarışmalarda derece veya mansiyon

15

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

Bu madde kapsamında en az 15 puan alınmalıdır (Yarışma, uygulama, yazılım ve patent koşullarını yerine getiremeyenlerden 1A veya 1B bendi kapsamında en az bir yayın yapması gerekmektedir).

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.”

15

Bu madde kapsamında en az 15 puan alınmalıdır (Yarışma, uygulama, yazılım ve patent koşullarını yerine getiremeyenlerden 1A veya 1B bendi kapsamında en az bir yayın yapması gerekmektedir).

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.”

30

B)

Geçerli yasa, yönetmelik ve esaslar çerçevesinde; Döner Sermaye veya üniversiteye bağlı kuruluşlar aracılığı ile veya Üniversite dışında bulunduğu sürede ürettiği bir uygulama projesi hakkında kendisi veya başkası tarafından makale, kitap bölümü veya kitap

15

C)

Proje ve yapım yönetimi, tasarımı, planlama alanlarında yazılım üreticisi veya patent sahibi olmak

15

5.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

20

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir

50

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal hakemli dergilerde; ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış A) ve B) bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversite   dışındaki   kamu   kurumlarıyla   yapılan   ve   başarıyla tamamlanmış veya devam eden bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en az 4 puan almak zorunludur, en fazla 10 puan alınabilir.

Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir.

Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir.

Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

28

Zorunlu Puanlar Toplamı

90

Zorunlu Puanlar Toplamı

190

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Mimarlık, Planlama, Tasarım Temel Alanında başvurulan doçentlik bilim alanıyla ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir. Başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak, Her çalışma, yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.
Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır. Başlıca yazarın belirtilmediği iki veya daha fazla yazarlı makalelerde toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Diğer yayınlarda (bildiri, kitap) ise toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.


 

MÜHENDİSLİK TEMEL ALANI

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Mühendislik Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Mühendislik Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Makaleler

Başvurulan bilim alanı ile ilgili (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

20

1.A) türünden olmak üzere en az 2 yayın (Tezden üretilmiş yayınlarda, aday başlıca yazar olarak kabul edilir.) 

24

Adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla, doktora sonrası bu maddenin A) bendi kapsamında en az bir makalede başlıca yazar olmak zorunludur.

45

Doçentlik sonrası, bu maddenin A) bendinden olmak üzere en az iki makalede başlıca yazar olmak zorunludur.

90

B)

Diğer uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

 

 

 

 

C)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

Bu maddenin C) bendi kapsamında en az 8 puan almak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı puanı A) bendi kapsamında ilave olarak sağlayacaklardır.

8

T.C. uyruklu adaylar için, bu maddenin C) bendi kapsamında en az 8 puan almak zorunludur. Adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı puanı A) bendi kapsamında ilave olarak sağlayacaklardır.

16

2.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

B)

Diğer uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

5

C)

Uluslararası sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

5

D)

Ulusal sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

3

3.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

 

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir.

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

4.

Patent

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla alınan

A)

Uluslararası patent

20

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

B)

Ulusal patent

10

5.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

20

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir.

50

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) ve B) bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış a ve b bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversite dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanmış veya devam eden bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra, açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

28

Zorunlu Puanlar Toplamı

88

Zorunlu Puanlar Toplamı

186

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

 

Mühendislik temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir. Her çalışma, yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.                                                                                                                              
Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır. Başlıca yazarın belirtilmediği iki veya daha fazla yazarlı makalelerde toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Diğer yayınlarda (bildiri, kitap) ise toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.

 

 


 

SAĞLIK BİLİMLERİ TEMEL ALANI

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Sağlık Bilimleri Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Sağlık Bilimleri Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Uluslararası Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SSCI, SCI- Expanded veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış özgün araştırma makalesi

20

1.A) türünden olmak üzere en az 2 yayın (Tezden üretilmiş yayınlarda, aday başlıca yazar olarak kabul edilir.) 

24

Adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla, doktora sonrası bu maddenin 1.A) bendi kapsamında en az bir makalede başlıca yazar olmak

45

Doçentlik sonrası, bu maddenin A) bendinden olmak üzere en az iki makalede başlıca yazar olmak zorunludur. 90 minimum puan koşulunun sağlanamadığı durumda, 15 puana kadar eksik puan 2. Maddeden ek olarak sağlanabilir.”

90

B)

Uluslararası alan indeksleri tarafından taranan (A bendinde belirtilen indeksler dışındaki indekslerde yer alan) dergilerde yayımlanmış özgün araştırma makalesi

10

C)

A) bendi kapsamındaki dergilerde yayımlanan vak'a takdimi

5

2.

Ulusal Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak ve adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış özgün araştırma makalesi

8

 

 

Bu maddenin A) bendi kapsamında en az 8 puan alınmalıdır. T.C. uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, eksiği kadar puanı birinci maddenin A) veya B) bendi kapsamında sağlayacaklardır.

8

Bu maddenin A) bendi kapsamında en az 16 puan alınmalıdır. T.C. uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı profesörlük denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, eksiği kadar puanı birinci maddenin A) veya B) bendi kapsamında sağlayacaklardır

16

3.

Lisansüstü veya Tıpta Uzmanlık Tezlerinden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

SCI-Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

B)

Diğer uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

5

C)

Uluslararası sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

5

D)

Ulusal sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri

3

4.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. 

Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir.

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

5.

Patent

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla alınan

A)

Uluslararası patent

20

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

Patentlerde puan kişi sayısına bölünür.

 

B)

Ulusal patent

10

6.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

20  

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir

50

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

7.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık danışmanlıkları

A)

Doktora / Doktoraya Eşdeğer Uzmanlık tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A), B) ve C) bentlerinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A), B) ve C) bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, en az 1 tanesi 1. Maddenin A) bendinden olmak üzere 1.Maddenin A), B) ve C) bentlerinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı, en az 1 tanesi 1. Maddenin A) bendinden olmak üzere 1.Maddenin A), B) ve C) bentlerinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

8.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

c) Devam eden veya başarı ile tamamlanmış A) ve B) bendi dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversite dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanmış veya devam eden bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

9.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en az 4 puan almak zorunludur, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

10.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora veya uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans, doktora veya doktoraya eşdeğer uzmanlık dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

28

Zorunlu Puanlar Toplamı

88

Zorunlu Puanlar Toplamı

186

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Sağlık Bilimleri temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir.  Her çalışma, yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır. 

Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır. Başlıca yazarın belirtilmediği iki veya daha fazla yazarlı makalelerde toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Diğer yayınlarda (bildiri, kitap) ise toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.


 

SOSYAL, BEŞERÎ VE İDARİ BİLİMLER TEMEL ALANI

 

Uluslararası Alan İndeksleri = ISI Database'e giren ilgili indeksler veya SCOPUS.

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Uluslararası Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SSCI, SCI- Expanded veya AHCI kapsamındaki dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

20

1.A) türünden olmak üzere en az 2 yayın (Tezden üretilmiş yayınlarda, aday başlıca yazar olarak kabul edilir.) 

24

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla, doktora sonrasında, bu maddenin 1.A) bendi kapsamında en az bir makale

45

Doçentlik sonrası bu maddenin A) bendi kapsamında en az bir makalede başlıca yazar olmak zorunludur.

90

B)

Uluslararası alan indekslerinde* taranan dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

10

C)

Bu maddenin A) veya B) bendi kapsamındaki yayınlarda alanında bilime katkı sağlayan kitap kritiği makalesi

5

D)

Bu maddenin B) bendi dışında uluslararası alan indekslerinde taranan dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale.

5

2.

Ulusal Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak ve adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

 

 

İkisi bu maddenin A) bendi kapsamında olmak üzere en az üç yayın yapmak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını 1. maddenin A) veya B) bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

10

T.C. uyruklu adaylar için, ikisi bu maddenin A) bendi kapsamında olmak üzere en az üç yayın yapmak zorunludur. Adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını 1. maddenin A) veya B) bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

18

B)

A) bendi dışında ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

4

3.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

10

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm

8

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

5

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm

4

E)

SSCI, SCI-Expanded ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

8

F)

Uluslararası alan indekslerinde taranan dergilerde yayımlanmış makale

6

G)

ULAKBİM tarafından taranan dergilerde yayımlanmış makale

4

4.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Bu madde kapsamında en az bir kitap veya iki kitap bölümü yayınlamış olmak zorunludur.

10

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Bu madde kapsamında en az bir kitap veya iki kitap bölümü yayınlamış olmak zorunludur. Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

5.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir. (Arkeoloji ve Felsefe bilim alanlarında minimum atıf puanı 14 olarak alınır)

20

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir. 

 

(Arkeoloji ve Felsefe bilim alanlarında minimum atıf puanı 34 olarak alınır)

50

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal Hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A ve B bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.

Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

 

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A) ve B) bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A) bendinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış A) ve B) bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversiteler dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanan veya yürütülen bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en az 4 puan almak zorunludur, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

28

Zorunlu Puanlar Toplamı

100

Zorunlu Puanlar Toplamı

188

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Sosyal, beşerî ve idari bilimler temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir.  Her çalışma, yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.
Tek yazarlı yayınlarda (makale, kitap, bildiri) yazar tam puan alır. Çok yazarlı yayınlarda puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.


 

SPOR BİLİMLERİ TEMEL ALANI

 

Uluslararası Alan İndeksleri = Isı Database'e giren eğitim/spor bilim alanıyla ilgili indeksler, Australian Education Index, British Education Index, Journals Indexed in ERIC, Education Full Text (H. W. Wilson) Database Coverage List.

 

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Spor Bilimleri Temel Alanında

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Doktora Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel etkinlikler

21

1.A) türünden en az bir yayın

 

Spor Bilimleri Temel Alanı Kriterleri

Başvuru Şartları

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1.

Uluslararası Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri

A)

SSCI, SCI- Expanded veya AHCI kapsamındaki dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

20

1.A) türünden olmak üzere en az 2 yayın (Tezden üretilmiş yayınlarda, aday başlıca yazar olarak kabul edilir.) 

24

Adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla, doktora sonrası bu maddenin en az biri A) bendinden olmak üzere, A) veya B) bentleri kapsamında BAŞLICA YAZAR olarak en az 20 puan almak zorunludur.

45

Doçentlik sonrası bu maddenin A) bendi kapsamında BAŞLICA YAZAR olarak en az iki yayın zorunludur.

90 minimum puan koşulunun sağlanamadığı durumda, 15 puana kadar eksik puan 2. Maddenin A) bendinden ek olarak sağlanabilir.

90

B)

Uluslararası alan indekslerinde taranan dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale

15

C)

Bu maddenin A) veya B) bendi kapsamındaki yayınlarda alanında bilime katkı sağlayan kitap kritiği makalesi

5

2.

Ulusal Makale

Başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak ve adayın hazırladığı lisansüstü veya uzmanlık tezlerinden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

8

 

 

Bu madde kapsamında en az üç yayın yapmak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını 1. maddenin A) veya B) bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

8

Bu madde kapsamında en az üç yayın yapmak zorunludur. T.C uyruklu adaylar dışındaki adaylar ile yurtdışı profesörlük denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı sayıdaki yayını 1. maddenin A) veya B) bentleri kapsamında sağlayacaklardır.

16

B)

A) bendi dışında ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale

4

3.

Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayınlar

Adayın hazırladığı lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezleriyle ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

10

Bu maddenin A), B), C), D) ve E) bentleri kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu maddenin A), B), C), D) ve E) bentleri kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

Bu maddenin A), B), C), D) ve E) bentleri kapsamında en az 1 yayın zorunludur.

Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm

8

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

5

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitapta bölüm

4

E)

SSCI, SCI-Expanded ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale

8

F)

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergilerde yayımlanmış makale

6

G)

ULAKBİM tarafından taranan dergilerde yayımlanmış makale

4

4.

Kitap

Adayın hazırladığı lisansüstü veya tıpta uzmanlık tezlerinden üretilmemiş ve başvurulan bilim alanı ile ilgili olmak kaydıyla

A)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

20

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Birden fazla yazarın bulunması durumunda puanlar yazar sayısına bölünür.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Birden fazla yazarın bulunması durumunda puanlar yazar sayısına bölünür.

 

Bu madde kapsamında sadece ders kitabı niteliği dışındaki özgün bilimsel kitaplar puanlanabilir; aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri dikkate alınır. Alana özgü ansiklopedi maddelerinin üç veya daha çok maddesi bir kitap bölümü kabul edilir. Birden fazla yazarın bulunması durumunda puanlar yazar sayısına bölünür. Sadece Profesörlük için kitap çevirisi bu maddenin D) bendi kapsamında değerlendirilir.

Bu madde kapsamında en fazla 50 puan alınabilir

 

B)

Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

10

C)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap

15

D)

Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı

8

5.

Atıflar

 

A)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

3

 

 

 Bu madde kapsamında en fazla 30 puan alınabilir.

20

Bu madde kapsamında en fazla 80 puan alınabilir.

50

B)

SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

2

C)

Ulusal Hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için

1

6.

Lisansüstü Tez Danışmanlığı

Danışmanlığını yürüttüğü, tamamlanan lisansüstü tezlerden

A)

Doktora tez danışmanlığı

4

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A ve B bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.

Eksik kalan puanların 4 katının, 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

 

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı 1.Maddenin A, B ve C bentlerinden karşılanması zorunludur.

6

Bu madde kapsamında en fazla 40 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman A ve B bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.

Eksik kalan puanların 4 katının, en az 1 tanesi 1. Maddenin A) bendinden olmak üzere 1.Maddenin A), B) ve C) bentlerinden karşılanması zorunludur.

 

* Tezli lisansüstü programı olmayan alanlara başvuran adaylarda, eksik kalan puanların 1.5 katı, en az 1 tanesi 1. Maddenin A) bendinden olmak üzere 1.Maddenin A), B) ve C) bentlerinden karşılanması zorunludur.

12

B)

Yüksek lisans tez danışmanlığı

2

7.

Bilimsel Araştırma Projesi

 

A)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde koordinatör/baş araştırmacı olmak

15

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir.

 

Bu madde kapsamında en fazla 60 puan alınabilir.

 

B)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak

10

C)

Devam eden veya başarı ile tamamlanmış A) ve B) bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak

6

D)

Üniversiteler dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanan veya yürütülen bilimsel araştırma projelerinde görev almak

4

8.

Bilimsel Toplantı Faaliyeti

Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla

A)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

3

Bu madde kapsamında en az 4 puan almak zorunludur, en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

4

Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla bir bildiri puanlanır.

6

Bu madde kapsamında en fazla 25 puan alınabilir. Aynı toplantıda sunulan en fazla iki bildiri puanlanır.

12

B)

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar.

2

9.

Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders

A)

Bir dönem yüksek lisans veya doktora dersi

3

 

 

Bu madde kapsamında en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

3

Bu madde kapsamında en fazla 8 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır.

6

B)

Bir dönem ön lisans veya lisans dersi

2

Zorunlu Puanlar Toplamı

28

Zorunlu Puanlar Toplamı

88

Zorunlu Puanlar Toplamı

186

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

Spor Bilimleri temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir.  Her çalışma yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.
Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır. Başlıca yazarın belirtilmediği iki veya daha fazla yazarlı makalelerde toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Diğer yayınlarda (bildiri, kitap) ise toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.

GÜZEL SANATLAR TEMEL ALANI

 

SİNEMA, PLASTİK SANATLAR, TASARIM, GELENEKSEL TÜRK SANATLARI, TAŞINABİLİR KÜLTÜR VARLIKLARI / SANAT ESERLERİ RESTORASYONU VE KONSERVASYONU BİLİM/SANAT ALANLARI İÇİN KISTASLAR

Doktora Jürisi Atanması Koşulları

Güzel Sanatlar Temel Alanında (SİNEMA, PLASTİK SANATLAR, TASARIM, GELENEKSEL TÜRK SANATLARI, TAŞINABİLİR KÜLTÜR VARLIKLARI / SANAT ESERLERİ RESTORASYONU VE KONSERVASYONU BİLİM/SANAT ALANLARINDA)

TÜR

PUAN

ÖZEL KOŞUL

Sanatta Yeterlik Jürisinin Atanması

Toplam bilimsel/sanatsal etkinlikler

21

1.A) kategorisinden en az 1 etkinlik

 

SİNEMA, PLASTİK SANATLAR, TASARIM, GELENEKSEL TÜRK SANATLARI, TAŞINABİLİR KÜLTÜR VARLIKLARI / SANAT ESERLERİ RESTORASYONU VE KONSERVASYONU

Alt Alan

Tür

Puan

Yardımcı Doçentlik

Doçentlik

Profesörlük

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

Özel Koşullar

Minimum Puanlar

1

SİNEMA,

 

PLASTİK SANATLAR,

 

TASARIM,

 

GELENEKSEL TÜRK SANATLARI,

 

TAŞINABİLİR KÜLTÜR VARLIKLARI / SANAT ESERLERİ RESTORASYONU VE KONSERVASYONU

A)

Özgün sanat eserleri, tasarımlar ya da yorum çalışmalarıyla en az iki kişisel etkinlikte (sergi, bienal, gösteri, dinleti, festival, gösterim) bulunmak. Her bir etkinlik için;

20

 

20

Adayın yaptığı lisansüstü çalışma(lar)dan üretilmemiş olmak şartıyla

40

Adayın yaptığı lisansüstü çalışma(lar)dan üretilmemiş olmak şartıyla, doçentlik sonrasında:

A ve B kategorilerinde Uluslararası Kuruluşlar tarafından düzenlenen / desteklenen GÜZEL SANATLAR Temel Alanı kapsamındaki organizasyonlarda birer etkinlik.

80

B)

Özgün sanat eserleri, tasarımlar ya da yorum çalışmalarıyla karma-ortak etkinliklere (sergi, bienal, gösteri, dinleti, film, festival, gösterim, ulusal ve uluslararası alanda yarışmalar) katılmak ve / veya kamusal alanda bir veya birden fazla eserinin daimî olarak sergilenmesi, satın alınması. Her bir etkinlik için;

5

 

10

20

C)

Sempozyum, festival, workshop, bienal gibi etkinliklere eserleriyle katılmak veya Yürütücüsü olduğu ve sonuçlandırılmış Lisansüstü Tez / Eser metin Danışmanlıkları bulunmak. Her bir etkinlik için;

7.5

 

10

15

30

D)

Bir kitap veya en az iki makale veya alanı ile ilgili en az beş çeviri makale veya alanı ile ilgili en az iki çeviri kitap yayımlamak. Her bir etkinlik için;

*Bir kitap= 12,5

* bir makale= 6,25

* bir çeviri makale= 2,5

* bir çeviri kitap= 6,25

12.5

 

25

50

E)

Sempozyum, kongre ve panel gibi bilimsel/sanatsal toplantılara birden fazla bildiri ile katılmak. Her bir etkinlik için;

5

 

10

20

Zorunlu Puanlar Toplamı

30

Zorunlu Puanlar Toplamı

100

Zorunlu Puanlar Toplamı

200

Minimum Puan

30

Minimum Puan

120

Minimum Puan

240

Toplam Minimum Puan

30

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 20 puan eklenerek

140

Ek-A Eski ADEK Puan Tablosundan alınması gereken 40 puan eklenerek

280

 

Başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili ve adayın yaptığı lisansüstü çalışma(lar)dan üretilmemiş olmak şartıyla yukarıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az yüz on (110) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz yirmi (120) puan karşılığı bilimsel/Sanatsal etkinlikte bulunmuş olması gerekir. Her çalışma yukarıdaki tabloda sadece bir bölümde yazılarak puanlandırılır.
Tek yazarlı yayınlarda yazar tam puan alır. Çok yazarlı yayınlarda puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Ortak eser ile etkinlik katılımında puan ortak katılımcılar arasında eşit olarak bölünür.

 


ESKİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME KISTASLARI

 

PUAN TABLOSU

 

 

ORTAK ÇALIŞMALARDA PUAN DAĞILIMI

Tek kişi: 1 birim

İki kişi: Her biri: 0.8 birim

Üç kişi: Her biri 0.6 birim

Dört kişi: Her biri 0.4 birim

Beş kişi ve üstü: Her biri 1/(N - 1) birim

 

 

Bu ek puan tablosunda SADECE SARI ile boyalı maddeler puan için dikkate alınır.

 

Tüm temel alanlar için aynı puanlar uygulanır

 

 


PUANLAR

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

1

ARAŞTIRMA ve YAYIN ETKİNLİKLERİ

 

 

1.1

ULUSLARARASI

 

 

 

1.1.1

MAKALE

 

 

 

 

1.1.1.01

SCI, SSCI, AHCI tarafından taranan basılı dergilerdeki editöre mektup, teknik not, vaka takdimi ve tartışma türü yayınlar dışında makale

15

20

20

20

 

 

 

 

1.1.1.02

Expanded SCI tarafından taranan dergilerdeki editöre mektup, teknik not, vaka takdimi, tartışma türü yayınlar dışında makale

12

-

15

-

 

 

 

 

1.1.1.03

Uluslararası endekslerin kaydettiği hakemli ve süreli dergilerde makale

10

10

10

10

 

 

 

 

1.1.1.04

SCI,SSCI,AHCI, ve Expanded SCI tarafından taranan dergilerde Research report, research note veya technical note şeklindeki tam makale ölçüsündeki yayınlar’; SSCI’de “selectively taranan süreli yayınlarda çıkan makaleler; Fakülte Kurulu tarafından önerilen ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen (uluslararası AI, API, RIBA ve DAAI gibi “alan” endekslerince taranan) süreli yayınlarda yayımlanan makaleler.

ÜYK 11/582-7:

Fakülte ve Yüksekokulların Üniversite Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış 1.1.1.04 listelerinde yer alan bilimsel dergilerde, ilgili 1.1.1.04 listesi Üniversite Yönetim Kurulu tarafından onaylanmadan önceki herhangi bir tarihte yapılan yayınların da 1.1.1.04 kapsamında değerlendirilmesine

10

15

15

15

 

 

 

 

1.1.1.05

1.1.1.01, 02, 03 ve 04 grubu süreli yayınlarda yer alan “book review”, teknik not, vaka takdimi, editöre mektup ve tartışma türü yayınlar.

3-5

 

 

 

1.1.2

 KİTAP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.2.01

Yurt dışı ve uluslararası nitelikte monografi, bilimsel / mesleki / sanatsal kitap veya ders kitabı (Yayımlayan uluslararası kuruluşun niteliğine, kitabın konusunda “tanınmış” bir kuruluş / yayınevi olmasına, hakem/editörlük sürecine, basılan nüsha sayısına bakılacaktır.)

40

40

40

40

 

 

 

 

1.1.2.02

1.1.2.01 kitap tanımı dışında kalan uluslararası nitelikli bilimsel/mesleki/sanatsal kitap

25

25

25

25

 

 

 

 

1.1.2.03

1.1.2.01 kitap tanımına uyan yurt dışı ve uluslararası nitelikte bir kitapta bir bölüm

15

15

15

15

 

 

 

 

1.1.2.04

1.1.2.02 kitap tanımına uyan yurt dışı ve uluslararası nitelikte bir kitapta bir bölüm

10

10

10

10

 

 

 

 

1.1.2.05

1.1.2.01 kitap tanımına uyan kitap editörlüğü

15

15

15

15

 

 

 

 

1.1.2.06

1.1.2.02 kitap tanımına uyan kitap editörlüğü

10

10

10

10

 

 

 

1.1.3

 PATENT

 

 

 

 

1.1.3.01

Patent

30

30

30

30

 

 

 

1.1.4

 KONFERANS

 

 

 

 

1.1.4.01

Bildiri (tam metin), poster.
a)
Uluslararası ve hakemli konferans ve sempozyumlarda sunulup tam metin olarak (basılı veya elektronik) yayınlanan bildiri/poster, 5 puan
b) WebOfScience’da yer alan konferans ve sempozyumlarda tam metin olarak (basılı veya elektronik) bildiri/poster, 8 puan

5 / 8

5 / 8

5 / 8

5 / 8

 

 

 

 

1.1.4.02

Bildiri (özet). Uluslararası ve hakemli konferans ve sempozyumlarda sunulup özet olarak basılan bildiri.

2

2

2

2

 

 

 

 

1.1.4.03

Bildiri kitaplı uluslararası konferans düzenlemek

7

 

 

 

 

1.1.4.04

Uluslararası konferans kitabı editörlüğü

5

 

 

 

 

1.1.4.05

Uluslararası seçimli veya davetli sergi, proje, uygulama, tasarım, gösteri, vb. organizasyonların etkinliklerine ürünle katılmış olmak.

2

 

 

 

 

1.2.4.06

Davetli konuşmacı/tasarımcı/sanatçı olarak uluslararası etkinlikler kapsamında atölye çalışması düzenlemek.

1

 

 

 

1.1.5

 ATIFLAR

 

 

 

 

1.1.5.01

N = Kitaplarda, SCI, SSCI ve AHCI’ce taranan dergilerde diğer yazarlarca yapılan atıf sayısı

N/2

N/2

N/2

N/2

 

 

1.2

ULUSAL/YEREL

 

 

 

1.2.1

 MAKALE

 

 

 

 

1.2.1.01

A-Grup Makale: Fakülte Kurulunca onaylanan ve Üniversite tarafından kabul edilen gruplamada A Grubu ulusal süreli yayında çıkan makale (Bu grupların oluşturulmasında aşağıdaki kıstaslar göz önüne alınacaktır: Yayın kurulunun niteliği; akademik ünvanlı hakemlerle “gizli hakemlik” (blind peer review); düzenli çıkması; bilimsel formata uygunluk; tiraj; “etki katsayısı”; atıf yoğunluğu; reddetme oranı; kurum dışı ve yurt dışı katılım oranları. Herhangi bir düzenleme yapılmadığı sürece ODTÜ listesi geçerlidir.)

6

10

10

5

 

 

 

 

1.2.1.02

B-Grup Makale: Fakülte Kurulunca onaylanan ve Üniversite tarafından kabul edilen gruplamada B Grubu ulusal süreli yayında çıkan.

2

6

6

3

 

 

 

 

1.2.1.03

C-Grup Makale: Fakülte Kurulunca onaylanan ve Üniversite tarafından kabul edilen gruplamada C Grubu ulusal süreli yayında çıkan.

1

2

2

2

 

 

 

1.2.2

 KİTAP

 

 

 

 

1.2.2.01

Bilimsel, sanatsal ve mesleki kitap, veya ders kitabı yazarlığı (Yayınevi, hakemlik süreci, baskı sayısı ve format bakımından üst düzeyde)

20

20

20

20

 

 

 

 

1.2.2.02

1.1.2.01 tanımı dışında kalan bilimsel, sanatsal ve mesleki kitap yazarlığı

10

10

10

10

 

 

 

 

1.2.2.03

1.2.2.01 tanımına uyan kitapta bölüm

8

8

8

8

 

 

 

 

1.2.2.04

1.2.2.02 tanımına uyan kitapta bölüm

6

6

6

8

 

 

 

 

1.2.2.05

1.2.2.01 tanımına uyan kitap editörlüğü

5

5

5

5

 

 

 

 

1.2.2.06

1.2.2.02 tanımına uyan kitap editörlüğü

3

3

3

3

 

 

 

 

1.2.2.07

Yüksek Öğretim Kanunu 24/b/2 gereğince Üniversiteler Arası Kurulun kriterlerine uygun özgün bilimsel kitap.

-

-

-

40

 

 

 

1.2.3

 PATENT

 

 

 

 

1.2.3.01

Patent

20

20

20

20

 

 

 

1.2.4

 KONFERANS

 

 

 

 

1.2.4.01

Bildiri (tam metin), poster. Ulusal ve hakemli konferans ve sempozyumlarda sunulup tam metin olarak (basılı veya elektronik) yayınlanan bildiri/poster

2

2

2

2

 

 

 

 

1.2.4.02

Bildiri (özet). Ulusal ve hakemli konferans ve sempozyumlarda sunulup özet olarak basılan bildiri.

1

1

1

1

 

 

 

 

1.2.4.03

Bildiri kitaplı (basılı veya elektronik olarak yayınlanan) ulusal konferans düzenlemek

4

 

 

 

 

1.2.4.04

(Basılı veya elektronik) ulusal konferans kitabı editörlüğü

2

 

 

 

 

1.2.4.05

Ulusal seçimli veya davetli sergi, proje, uygulama, tasarım, gösteri, vb. organizasyonların etkinliklerine ürünle katılmış olmak.

3

 

 

 

 

1.2.4.06

Davetli konuşmacı/tasarımcı/sanatçı olarak ulusal etkinlikler kapsamında atölye çalışması düzenlemek.

2

 

 

 

 

1.2.4.07

Katalog basımlı ulusal bir yarışma/festival/bienal düzenlemek.

4

 

 

 

1.2.5

 ATIFLAR

 

 

 

 

1.2.5.01

N = Kitaplarda ve dergilerde diğer yazarlarca yapılan atıf sayısı

N/5

N/5

N/5

N/5

 

 

 

 

 

1.2.5.02

N= Mahkeme Kararlarında bilimsel yayınlara yapılan atıf sayısı

N/2

N/2

N/2

N/2

 

2

DİĞER ARAŞTIRMA VE PROFESYONEL ETKİNLİKLER

 

 

2.1

ARAŞTIRMA PROJELERİ

 

 

 

2.1.1

 RAPORLAR

 

 

 

 

2.1.1.01

A Türü Araştırma Projesi: Sonuçlandırılmış NATO-SFS, AT, UN, NSF, TÜBİTAK (1001 ve benzeri boyutta) vb. kuruluşlarca desteklenen proje raporları veya diğer uluslararası araştırma proje raporları (Uluslararası katılıma açık, yarışmaya dayalı ve sürekli bir uluslararası araştırma/proje destekleme fonundan alınan desteğin niteliği ve kişinin katılımı göz önüne alınacaktır.)

20

20

20

20

 

 

 

 

2.1.1.02

B Türü Araştırma Projesi: TÜBİTAK (1002 ve benzeri boyutta), Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı (B türü), veya Üniversitenin kendi kaynaklarından desteklediği A türü projeler gibi diğer ulusal/yerel araştırma projelerinin sonuçlandırılmış raporları.

10

10

10

10

 

 

 

 

2.1.1.03

C Türü Araştırma Projesi: Sonuçlandırılmış diğer ulusal araştırma projeleri

5

5

5

5

 

 

 

2.1.2

 MİMARLIK, TASARIM ve SANAT ESERLERİ / ETKİNLİKLERİ

 

 

 

 

2.1.2.01

Gerçekleştirilmiş/uygulanmış uluslararası ödüllü proje/eser: Mimarlık, planlama, tasarım ve sanat alanlarında uygulanmış eserlerin uluslararası ortamda tanınan bir kurum tarafından verilen ve uluslararası değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilen ve sürekliliği olan bir ödüle değer görülmesi.

-

-

20

-

 

 

 

 

2.1.2.02

Gerçekleştirilmiş/uygulanmış ve üzerinde uluslararası yayın yapılmış proje/eser: Hakkında 1.1.1 veya 1.1.2 türünde değerlendirme yapılmış eser: a) Eserin doğrudan inceleme konusu olması 10 puan, b) Eserin özgünlüğünün vurgulandığı şekilde yer alması 5 puan; veya yapıtların, projelerin, tasarımların, uygulamaların uluslararası yayınlarda yer alması (kitap, ansiklopedi, katalog, periyodik sanat dergileri, belgesel nitelikli tv yayınları, film vb..)

 

 

-

 

 

-

5, 10

 

 

 

 

-

 

 

 

 

2.1.2.03

Gerçekleştirilmiş ulusal ödüllü Proje/Eser: Mimarlık, planlama, tasarım ve sanat alanlarında uygulanmış eserlerin ulusal ortamda tanınan bir kurum tarafından verilen ve/veya sürekliliği olan bir ödüle değer görülmesi.

-

-

10

-

 

 

 

 

2.1.2.04

Gerçekleştirilmiş ve üzerinde ulusal yayın yapılmış eser: İlgili yayının 1.2.1 veya 1.2.2 türünde değerlendirme yapılmış eser: a) Eserin doğrudan inceleme konusu olması 5 puan, b) Eserin özgünlüğünün vurgulandığı şekilde yer alması 3 puan; veya yapıtların, projelerin, tasarımların, uygulamaların ulusal yayınlarda yer alması (kitap, ansiklopedi, katalog, periyodik sanat dergileri, belgesel nitelikli TV yayınları, film vb.) gerekir.

-

-

3 / 5

 

-

 

 

 

 

2.1.2.05

Proje/Eserlerin üzerine uluslararası değerlendirme “review”. (Yurt dışı, organizasyonlarda/sergilerde kabul görmesi/yer alması.

-

-

5

-

 

 

 

 

2.1.2.06

Proje/Eserlerin üzerine ulusal değerlendirme “review”. (Yurt içi, organizasyonlarda/sergilerde kabul görmesi/yer alması.

-

-

3

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.3

 FİKİR / YARIŞMA PROJELERİ

 

 

 

 

2.1.3.01

Uluslararası Proje Yarışması: Yarışmanın mimarlık, tasarım ve sanat alanlarında uluslararası meslek kuruluşlarının (UIA, ISOCARP, ICSID, IDA, IFI ICOGRADA vb.) kendi yarışma yönetmeliklerine uygun gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. İlk üç derece: 40, mansiyonlar: 20

-

-

20 / 40

-

 

 

 

 

2.1.3.02

Ulusal Proje yarışması: Yarışmanın mimarlık, tasarım ve sanat alanlarında Bakanlıklar ve ilgili meslek kuruluşlarının yarışma yönetmeliklerine uygun gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. İlk üç derece 25, mansiyon 15.

-

-

15 / 25

-

 

 

 

 

2.1.3.03

Uluslararası ortamda yayınlanmış fikir projesi: Hakkında 1.1.1 veya 1.1.2 türünde değerlendirme yapılmış eser. a) Eserin doğrudan inceleme konusu olması 10 puan, b) Eserin özgünlüğünün vurgulandığı şekilde yer alması 5 puan

5 / 10

 

 

 

 

2.1.3.04

Ulusal ortamda yayınlanmış fikir projesi:

Hakkında 1.2.1 veya 1.2.2 türünde değerlendirme yapılmış eser. a) Eserin doğrudan inceleme konusu olması 5 puan, b) Eserin özgünlüğünün vurgulandığı şekilde yer alması 3 puan

3 / 5

 

 

 

2.1.4

İLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARI / ÜRÜNLERİ

 

 

 

 

2.1.4.01

Kamuya sunulmuş ya da uygulanmış ve uluslararası ödül kazanmış medya çalışmaları: örneğin çevrimiçi (online) iletişim ağları, gazeteler, dergiler, çoklu ortamda gazetecilik, grafik tasarım çalışmaları, web tasarım çalışmaları, bloglar, halkla ilişkiler kampanyaları, reklam kampanyaları, film yapımları, radyo programları, metin yazarlığı, program kurma, sanatsal çalışmalar, gösteriler, etkileşimli çoklu ortam çalışmaları gibi medya çalışmaları.

20

 

 

 

 

2.1.4.02

Kamuya sunulmuş ya da uygulanmış ve yerel ödül kazanmış medya çalışmaları (Örnekler için 2.1.4.01’e bakınız).

10

 

 

 

 

2.1.4.03

Kamuya sunulmuş ya da uygulanmış uluslararası medya çalışmaları (Örnekler için 2.1.4.01’e bakınız).

5

 

 

 

 

2.1.4.04

Kamuya sunulmuş ya da uygulanmış yerel medya çalışmaları (Örnekler için 2.1.4.01’e bakınız).

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2

ÇEVİRİLER

 

 

 

 

2.2.1.01

Yayınlanmış mesleki ve bilimsel kitap çevirisi

6

6

6

6

 

 

 

 

   2.2.1.02

Yayınlanmış mesleki ve bilimsel makale çevirisi

1

1

1

2

 

 

 

 

 

 

 

2.2.1.03

Yayınlanmış yargı kararları çevirisi

-

-

-

1

 

 

 

2.3

MESLEKİ SERGİLER/SUNUMLAR

 

 

 

 

2.3.1.01

Uluslararası bireysel sanat, sergi vb. sunumu (basılmış, programlı)

10

 

 

 

 

2.3.1.02

Yerel bireysel sanat, sergi vb. sunumu (basılmış, programlı)

5

 

3

EĞİTİM ETKİNLİKLERİ

 

 

3.1

TEZLER

 

 

 

3.1.1

 DOKTORA TEZİ

 

 

 

 

3.1.1.01

Tez Yöneticiliği: Sonuçlandırılmış tez yöneticiliği, Birden fazla tez yöneticisi olması durumunda, 4 puan (asıl) tez danışmanı, 2 puan yardımcı (eş) tez danışmanı; her iki yöneticinin de eş tez danışmanı olması durumunda 3’er puan olarak belirlenir.

6

6

6

6

 

 

 

3.1.2

 YÜKSEK LİSANS TEZİ

 

 

 

 

3.1.2.01

Tez Yöneticiliği: Sonuçlandırılmış tez yöneticiliği, Birden fazla tez yöneticisi olması durumunda, 2 puan (asıl) tez danışmanı, 1 puan yardımcı (eş) tez danışmanı; her iki yöneticinin de eş tez danışmanı olması durumunda 1.5’ar puan olarak belirlenir.

3

3

3

3

 

 

 

3.1.3

SANATTA YETERLİLİK ÇALIŞMASI YÖNETİCİLİĞİ

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.3.01

Sonuçlandırılmış sanatta yeterlilik çalışması yöneticiliği, Birden fazla yönetici varsa asıl yönetici 3 puan, eş yönetici 2 puan; her iki yöneticinin de eş yönetici olması durumunda 2.5’ar puan.

5

5

5

 

 

 

3.2

EĞİTİM – ÖĞRETİM

 

 

 

3.2.1

 ÇEŞİTLİ EĞİTİM – ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ

 

 

 

 

3.2.1.01

Laboratuvar Kurma: Bir ders veya araştırma laboratuvarını kurmak

10

 

 

 

 

3.2.1.02

Bakınız: Atama ve Yükseltmelerde minimum koşullar: Not-2

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.1.03

DAÜ Yayınevi onayı ile basılan veya Fakülte Kurulu tarafından kabul edilen her ders kitabı için 5, her yardımcı ders kitabı için 3 puan

3 / 5

 

 

 

 

3.2.1.04

Ders için portfolyo veya web sitesi oluşturmak 3 puan; kapsamlı ders notları hazırlamak veya bilgisayar programları geliştirmek 2 puan; müfredatı güncellemek ve/veya ders içeriklerini yeniden düzenlemek, Uzaktan Eğitim Enstitüsü tarafından verilen dersleri düzenlemek ve geliştirmek 1 puan

1-3

 

 

 

 

3.2.1.05

Stüdyo ağırlıklı eğitim; mesleki ve akademik bilgi birikiminin stüdyo öğretimine aktarımı (Fakülte Kurulunun onayı gereklidir)

2

 

4

ÖDÜLLER ve ÜYELİKLER

 

 

4.1

ULUSLARARASI

 

 

 

4.1.1

 ÖDÜLLER

 

 

 

 

4.1.1.01

Başarı ödülü: İlgili bilim/sanat/tasarım dalında yaptığı araştırmalar, yayınlar veya mesleki çalışmalar nedeni ile uluslararası yarışmaya açık, sürekliliği olan bir değerlendirme / yarışma sonucu ödüle layık görülmek. (İlk üç derece 40, mansiyon 20, plaket 10)

10-40

 

 

 

4.1.2

 ÜYELİKLER

 

 

 

 

4.1.2.01

Uluslararası ödül değerlendirme kurulu veya süreli yayında yayın kurulu veya jüri üyeliği; veya

Uluslararası tasarım alanı ile ilgili proje ve sanatsal etkinlik jürilerinde görev almış olmak.

2 x Yıl

 

 

 

 

4.1.2.02

Uluslararası süreli yayın editörlüğü 4 puan x yıl, editör yardımcılığı 2 puan x yıl

2-4 x Yıl

 

 

 

 

4.1.2.03

1.1.1 türü uluslararası yayınlarda hakemlik (değerlendirilen makale sayısı x 1 puan)

1 x makale sayısı

 

 

 

 

4.1.2.04

1.1.4 türü uluslararası konferanslarda hakemlik (Toplamda 6 puanı geçmemek kaydıyla değerlendirilen bildiri sayısı x 0.5 puan)

0.5-6

 

 

 

 

4.1.2.05

NATO-SFS, EU, UN, NSF, TÜBİTAK vb. kuruluşlarca desteklenen projelerde hakemlik

5 x proje sayısı

 

 

4.2

ULUSAL / YEREL

 

 

 

4.2.1

 ÖDÜLLER

 

 

 

 

4.2.1.01

Başarı ödülü: İlgili bilim/sanat/tasarım dalında yaptığı araştırmalar, yayınlar veya mesleki çalışmalar nedeni ile ulusal/yerel yarışmaya açık, sürekliliği olan bir değerlendirme / yarışma sonucu ödüle layık görülmek. (İlk üç derece 20, mansiyon 10, plaket 5)

5 / 10 / 20

 

 

 

 

4.2.1.02

TÜBİTAK Bilim Ödülü

40

 

 

 

4.2.2

 ÜYELİKLER

 

 

 

 

4.2.2.01

Ulusal ödül değerlendirme kurulu veya süreli yayında yayın kurulu veya jüri üyeliği; veya ulusal tasarım alanı ile ilgili proje ve sanatsal etkinlik jürilerinde görev alma.

1 x Yıl

 

 

 

 

4.2.2.02

Ulusal/yerel süreli yayın editörlüğü 2 puan x yıl, editör yardımcılığı 1 puan x yıl

1-2 x Yıl

 

 

 

 

4.2.2.03

1.2.1 türü ulusal/yerel yayınlarda hakemlik (değerlendirilen makale sayısı x 0.5 puan)

0.5 x makale sayısı

 

5

HİZMETLER

 

 

5.1

GENEL

 

 

 

5.1.1

AKADEMİK YÖNETİCİLİK

 

 

 

 

5.1.1.01

Diğer kurumlarda üst düzey yöneticilik: DAÜ dışındaki kurumlarda (yurt içi veya yurt dışı) üst düzey yöneticilik deneyimi

1xYıl

 

 

 

5.1.2

MESLEKİ DENEYİM ve AKADEMİK OLMAYAN YÖNETİCİLİK

 

 

 

 

5.1.2.01

İlgili bilim dalında mesleki deneyim.

1xYıl

 

 

 

 

5.1.2.02

Kamu, KİT, özel sektörde üst düzey profesyonel yöneticilik deneyimi.

0.5xYıl

 

 

5.2

DAÜ VE TOPLUMA HİZMET

 

 

 

5.2.1

 DAÜ’YE HİZMET

 

 

 

 

5.2.1.01

Üniversite'de yöneticilik:  DAÜ Mevzuatında belirlenen akademik birimlerin yöneticiliği, yardımcılığı, kurul üyeliği ile Senato ve ÜYK kararıyla oluşturulan komisyon üyelikleri (rektör yardımcılığı, dekanlık ve okul müdürlüğü 5 puan, bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı, Rektörlükteki idari işlere yardımcı olmak amacıyla görevlendirilen akademik personel  4 puan, müdür yardımcılığı ve bölüm başkan yardımcılığı 3 puan, merkez başkanlığı 2 puan, kurul ve seçilmiş Senato ve Fakülte Kurulu üyelikleri ile Senato, Üniversite Yönetim Kurulu, Enstitü / Okul / Fakülte Kurulu, Fakülte Yönetim Kurulu ile Bölüm Kurulu’nca saptanan komisyon / komite üyelikleri 1 puan)

(1-5) x Yıl

 

 

 

 

5.2.1.02

Kuruluş ve Geliştirme Etkinlikleri: DAÜ içerisinde yeni bir birimin oluşturulmasında görevlendirilmek (Fakülte 15 puan, bölüm 10 puan, bölüm içinde yeni bir program 5 puan, araştırma merkezi 3 puan)

3-15

 

 

 

 

5.2.1.03

Uluslararası akreditasyon çalışması için komisyon üyeliği her yıl için 4; ulusal akreditasyon (ISO ve benzeri) her yıl için 2 puan

2 / 4 x Yıl

 

 

 

 

5.2.1.04

Üniversite çalışanlarına verilecek hizmet içi eğitim ve/veya seminer etkinliklerinin her biri için 1 puan

1

 

 

 

 

5.2.1.05

Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla oluşturulan DAÜ Sınav Komisyonunca düzenlenecek her üniversite içi sınav için soru hazırlama 1 puan, değerlendirme 1 puan; sınav organizasyonu için 2 puan

1 / 2

 

 

 

5.2.2

TOPLUMA HİZMET

 

 

 

 

5.2.2.01

Eğitim Etkinlikleri: Devlete ait birimlerde ve/veya sivil toplum örgütleri bünyesinde çalışanlara verilecek hizmet içi eğitim etkinlikleri; yapılacak terfi, seçme, sıralama ve yarışma sınavı hazırlığı ve/veya değerlendirme etkinliklerinin her biri için 1 puan;

1

 

 

 

 

5.2.2.02

Bilgilendirme: Kendi alanında toplumu bilgilendirme amacı ile yazılı ve/veya görsel basında yayımlanan her etkinlik için 1 puan

1

 

 

 

 

5.2.2.03

Bilirkişi raporu hazırlama: Kendi alanında kuruluşlarca talep edilen konularda hazırlanan her bilirkişi raporu: uluslararası için 2 puan, ulusal için 1 puan.

1 / 2