ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖREVLENDİRME VE LİSANSÜSTÜ BURS YÖNETMELİĞİ

 

(189/1989 ve 425/2012 Sayılı Tüzük)

Madde 15 Altında Yapılan Yönetmelik.

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosu Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Kuruluş, İşleyiş ve Çalışma Esasları Tüzüğü’nün 16’ncı maddesine dayalı olarak aşağıdaki Yönetmeliği yapar.

 

Kısa İsim

VYK 30.09.2013

13-14/1(a)-1 EK 1

VYK 09.06.2022

21-22/22(b)-1 EK 1

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

1.

Bu Yönetmelik, “Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Araştırma Görevlisi Görevlendirme ve Lisansüstü Burs Yönetmeliği” olarak isimlendirilir.

Tanımlar

2.

Bu Yönetmelik’te metin başka türlü gerektirmedikçe;

“Akademik Dönem”, Üniversite Senatosu tarafından belirlenen Güz ve Bahar Dönemleri;

“Araştırma Görevlisi”, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne (DAÜ’ye) bağlı birimlerce yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlar aracılığıyla verilen görevleri yürütmek üzere öğretim yardımcısı ve/veya asistan adı altında görevlendirilen burslu lisansüstü öğrencisini;

“Birim”, DAÜ’de veya DAÜ’ye bağlı eğitim-öğretim ve/veya araştırma, yayın veya yayım ve/veya danışmanlık hizmetleri sunan birimi;

“Burs”, araştırma görevlisi statüsünde görev yapan asistanlara görev karşılığı verilen aylık ödenek ve öğrenim harcı muafiyetini;

“Merkez”, DAÜ’ye bağlı Araştırma Merkezlerini ve Medya Merkezini;

“Üniversite Yönetim Kurulu”, Üniversite’nin yönetiminde Rektör’e yardımcı olan organı;

“Vakıf Yöneticiler Kurulu”, Üniversite’nin en yüksek karar organını;

anlatır.

Bu yönetmelikte geçen kavramlar, yönetmeliğin kaynaklandığı 18/86 Sayılı Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasası’nda yer alan anlamları taşır.

Amaç ve Kapsam

3.

Bu Yönetmelik, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yapacaklarda aranan nitelikler; araştırma görevlilerinin sınıflandırılması, seçimi, görev tanımları, görevlendirilmeleri, bursları veya ödenekleri, çalışma koşulları ve işleyişine ilişkin ilke ve kuralları düzenlemeyi amaçlar ve DAÜ’de araştırma görevlisi olarak görev yapacak lisansüstü öğrencileri kapsar.

Araştırma Görevliliği Kategorileri

4.

(1)

A Kategorisi: DAÜ’deki bir doktora programına veya ilgili kurulların kararıyla diğer bir üniversitenin lisansüstü programına tam zamanlı kayıtlı ve Doktora Yeterlik Sınavı’nı başarı ile tamamlamış olan, Doktora öğrencilerinin tam-zamanlı olarak görevlendirilebileceği araştırma görevliliği kategorisidir.

(2)

B Kategorisi: DAÜ’deki bir doktora programına veya ilgili kurulların kararıyla diğer bir üniversitenin lisansüstü programına, tam-zamanlı kayıtlı olan, ancak henüz Doktora Yeterlik Sınavı’nı geçmemiş Doktora öğrencilerinin tam zamanlı olarak görevlendirilebileceği araştırma görevliliği kategorisidir.

(3)

C Kategorisi: DAÜ’deki bir lisansüstü programa tam-zamanlı kayıtlı olan lisansüstü öğrencilerinin, tam-zamanlı olarak görevlendirilebileceği araştırma görevliliği kategorisidir.

(4)

D Kategorisi: DAÜ’deki bir lisansüstü programa tam-zamanlı kayıtlı olan lisansüstü öğrencilerin yarı-zamanlı olarak görevlendirilebileceği araştırma görevliliği kategorisidir.

(5)

E Kategorisi: Üniversite’den araştırma görevlisi dışında %100 burs alan lisansüstü öğrencilerin görevlendirileceği araştırma görevliliği kategorisidir. Bu kategorinin koşullarını sağlayan öğrenciler, öğrencinin de istemesi halinde diğer uygun kategorilerden de görevlendirilebilir. Bu şekilde diğer kategorilerden görevlendirilen bir araştırma görevlisinin herhangi bir nedenle araştırma görevliliğinin sona ermesi ve %100 burs koşullarının devam ediyor olması halinde statüsü otomatik olarak E kategorisine döner.

Araştırma Görevlilerinin Görev Yerleri

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

5.

Araştırma görevlileri akademik birimlerde, araştırma merkezlerinde ve ihtiyaç olması halinde Rektörlüğe bağlı yönetsel birimlerde görevlendirilebilirler.

Görev Dağıtımında Gözetilecek İlkeler

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

6.

İlgili birim, araştırma görevlisinin yük ve görevlerini, onun derslerde görev alıp almadığına, görev aldığı dersin hazırlık gerektirip gerektirmediğine, kaç farklı derste görev aldığına bakarak, öğrencilik ve araştırma görevliliği görevlerini dengeli bir biçimde ve başarı ile yürütmesini sağlayacak şekilde belirler. A, B ve C kategorisi araştırma görevlilerinin görev yükleri haftada en az 20 saat olacak biçimde düzenlenir. Araştırma görevlileri çalışma saatleri içinde görev yaptıkları birimde bulunmak zorundadırlar. Bağlı bulundukları birim tarafından araştırma görevlilerine verilecek görevlerin adil bir biçimde dağıtılmasına özen gösterilir. D kategorisi araştırma görevlileri haftada en az 10 saat, E kategorisi araştırma görevlileri ise haftada en az 6 saat görev yapmakla yükümlüdür.

Araştırma Görevlilerinin Görevleri

 

7.

(1)

Asli görevler:

(A)

Bölüm tarafından uygun görülen dersleri vermek (A kategorisi araştırma görevlileri);

(B)

Tutorial, laboratuvar, stüdyo ve benzeri öğretim etkinliklerini yürütmek veya bu etkinliklerin yürütülmesinde yardımcı olmak;

(C)

Ders hazırlığına ve/veya laboratuvar veya stüdyoların düzenli çalıştırılmasına yardımcı olmak;

(D)

Görevli olduğu derslerin, ödev, laboratuvar raporu ve benzerlerini değerlendirmek;

(E)

Sınav gözcülüğü yapmak;

(F)

Düzenlenen kongre veya konferans, seminer, sınav düzenlemeleri, akreditasyon çalışmaları gibi etkinliklerde yardımcı olmak;

(G)

Araştırma görevi yanında, kendisine verilen idari görevleri yapmak;

(2)

Asli görevlerine ilaveten;

(A)

Öğrencilerle görüşme saati düzenlemek;

(B)

Öğrenci akademik yardım masalarında görev yapmak;

(C)

Ödev ve sınav sonuçlarını kaydetmek;

(D)

Merkez ve Enstitülerde görev almak;

(E)

Öğrenci kayıt işlerine yardım etmek;

(F)

Dergi, gazete, bülten vb. editör yardımcılığı yapmak;

(G)

Diploma töreni ve benzeri törenlerde ve bunların düzenlenmesinde yardımcı olmak ve

(H)

Bölüm Başkanı ve/veya Dekanın veya Müdür’ün ve/veya görevlendirildiği birim amirinin vereceği diğer uygun görevleri yapmak.

Araştırma Görevlisi Sayısının Belirlenmesi

 

8.

Her dönem başında bir birimde görevlendirilecek araştırma görevlilerinin sayısı, türü ve kategorileri, bölüm veya birimin ders, tutorial, laboratuvar, stüdyo ve/veya diğer gereksinimleri esas alınarak, Bölüm veya Birim Başkanı’nın talebi ve ilgili Dekanın veya Müdür’ün görüşleri alınarak, bütçe olanakları çerçevesinde, Vakıf Yöneticiler Kurulu kararıyla belirlenen kota çerçevesinde Rektörlük tarafından saptanır.

Başvurular

 

9.

Başvurular, her akademik dönem başında, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen ve duyurulan tarihlerde, adayların, duyuruda belirtilen gerekli bilgi ve belgelerle, ilgili Bölüm Başkanlığı’na yapması gerekmektedir.

Araştırma Görevlilerinde Aranan Nitelikler

 

 

 

 

 

 

 

10.

Araştırma Görevlisi adaylarında aşağıda sıralanan asgari nitelikler aranır.

(1)

DAÜ lisansüstü programlarından birine veya öğretim üyesi yetiştirme amaçlı olarak ilgili kurulların kararıyla diğer bir üniversitenin lisansüstü programına tam-zamanlı veya bu yönetmeliğin 19’uncu maddesinin (10)’uncu fıkrasında belirtilen koşullarda tam zamanlı kayıtlı olmaları;

(2)

İlgili programın gerektirdiği öğretim dilinde yeterli dil (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) ve iletişim becerilerine sahip olmaları;

(3)

Ders verecek araştırma görevlilerinin, öğretim dilini çok iyi kullanabilmeleri ve ders konusu disiplinin gerektirdiği bilgi ve becerileri öğrencilere aktarabilecek yeterlikte olmaları;

(4)

Yüksek lisans programına yeni kayıtlı öğrencilerin, tam-zamanlı araştırma görevlisi olarak görevlendirilebilmeleri için daha önceden mezun oldukları lisans veya yüksek lisans programı sonunda 4.00 üzerinden en az 3.00 veya eşdeğeri genel not ortalamasına (CGPA) sahip olmaları ve yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir. Ancak, lisans genel not ortalaması koşulunu yerine getiren yeterli sayıda aday bulunmadığı durumlarda, genel not ortalaması (CGPA) 4.00 üzerinden en az 2.50 olan yüksek lisans öğrencileri yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavda başarılı olmaları koşuluyla D Kategorisi’nde görevlendirilebilirler.

(5)

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde bir yüksek lisans programında en az bir dönem öğrenim görmüş olup, ilk kez araştırma görevlisi olarak görevlendirilecek öğrencilerin, yüksek lisans programındaki ve yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavdaki başarıları dikkate alınır. Yüksek lisans programında genel not ortalaması (CGPA) 4.00 üzerinden en az 3.00 olan öğrenciler tam-zamanlı araştırma görevlisi olarak görevlendirilebilir. Ancak, yüksek lisans genel not ortalaması koşulunu yerine getiren yeterli sayıda aday bulunmadığı durumlarda, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.50 olan yüksek lisans öğrencileri yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavda başarılı olmaları koşuluyla D Kategorisi’nde görevlendirilebilirler.  Öğrencinin program dersi olmadan Bilimsel Hazırlık ve/veya Dil Destek Programları kapsamında ders aldığı durumda, aldığı Bilimsel Hazırlık Programı ve/veya Dil Destek Programı derslerinden başarılı olması, Bilimsel Hazırlık Programı derslerinin genel not ortalamasının (CGPA) 4.00 üzerinden en az 3.00 olması ve yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavdaki başarısı dikkate alınarak C veya D Kategorisi’nde görevlendirilebilir.

(6)

Doktora programına yeni kayıt olan öğrencilerin yüksek lisans programı sonunda 4.00 üzerinden en az 3.00 veya eşdeğeri genel not ortalamasına (CGPA) sahip olması gerekir.

(7)

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde bir doktora programında en az bir dönem öğrenim görmüş ve ilk kez araştırma görevlisi olarak görevlendirilecek öğrencilerin, doktora programındaki ve yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavdaki başarıları dikkate alınır. Doktora programında genel not ortalaması (CGPA) 4.00 üzerinden en az 3.00 olan ve yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavda başarılı öğrenciler tam-zamanlı veya yarı-zamanlı araştırma görevlisi olarak görevlendirilebilir.  Öğrencinin program dersi olmadan Bilimsel Hazırlık ve/veya Dil Destek Programları kapsamında ders aldığı durumda, aldığı Bilimsel Hazırlık Programı ve/veya Dil Destek Programı derslerinden başarılı olması, Bilimsel Hazırlık Programı derslerinin genel not ortalamasının (CGPA) 4.00 üzerinden en az 3.00 olması ve yapılacak sözlü ve/veya yazılı sınavdaki başarısı dikkate alınarak B veya D Kategorisi’nde görevlendirilebilir.

Araştırma Görevlilerinin Seçimi

11.

(1)

Araştırma Görevlisi seçimi, bu yönetmelikte yer alan kriterlere ilaveten Fakülte veya Okul Kurullarının belirleyeceği kriterler çerçevesinde her bölümün kendi “Lisansüstü Eğitim Komitesi” tarafından yürütülür. Seçimde dikkate alınacak ölçütler adaylara en az bir hafta önceden duyurulur.

(2)

Seçim işlemleri sonucunda, Bölüm Başkanlığı ve Dekanlık veya Müdürlük tarafından uygun bulunan adayların listesi çevrimiçi giriş sistemi üzerinden Enstitü onayına sunulur. Enstitü Müdürlüğü tarafından uygunluğu belirlenen listeler çevrimiçi giriş sistemi üzerinden onay için Rektörlüğe sunulur.

(3)

Yukarıda belirtilen yöntemle seçilerek Rektörlük onayına sunulacak araştırma görevlisi aday listeleri hazırlanırken, araştırma görevliliği kategorisi ve çalışma periyodları açıkça belirtilir.

Araştırma Görevlilerinin Görevlendirilmeleri

12.

(1)

Görevlendirilmesi kesinleşen araştırma görevlilerinin listesi ilgili birimler tarafından çevrimiçi giriş sisteminden takip edilir. Ayrıca listede yer alan araştırma görevlilerine Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı tarafından birer “görevlendirme yazısı” gönderilir.

(2)

Görevlendirme yazısında, görevlendirme süresi, araştırma görevlisinden beklenen görevler, çalışma saatleri, araştırma görevlisinin uyması gereken kurallar, kayıtlı olduğu programda göstereceği performansa ilişkin beklentiler açıkça belirtilir.

(3)

Bölüm veya Birimde görevlendirilen her bir araştırma görevlisi için ayrı bir dosya tutulur.

(4)

Görevlendirme yazılarının birer kopyası, gereği için, ilgili Dekanlık veya Müdürlüğe ve Enstitü Müdürlüğüne iletilir.

Görev Süresi ve İzin

13.

(1)

Tüm Araştırma Görevlileri dönemlik bazda görevlendirilirler. Görev süreleri, yıllık “Akademik Takvim” ve araştırma görevliliği kategorileri uyarınca, Rektörlük tarafından belirlenir ve her araştırma görevlisinin “Görevlendirme Yazısı”nda yer alır. Ancak Bahar Dönemi’nde görevlendirilen A Kategorisi araştırma görevlileri ile üniversitelerarası karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde başka bir üniversitede lisansüstü eğitim için gönderilen araştırma görevlilerinin görev süreleri bir sonraki akademik yılın başlangıcına kadardır.

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

(2)

Yaz Dönemi’nde görev yapacak araştırma görevlileri sadece A kategorisi araştırma görevlileridir.  Ancak, ihtiyaç halinde B, C ve D Kategorisi araştırma görevlileri gerekçeleriyle birlikte ilgili birimin talebi, Rektörlük önerisi ve Vakıf Yöneticiler Kurulu onayı ile Yaz Dönemi’nde de görevlendirilebilirler. E Kategorisi araştırma görevlisi görevlendirilmez. Yaz Dönemi’nde görevlendirilecek araştırma görevlileri aynı akademik yılın Bahar Dönemi’ndeki kategorileri esas alınarak görevlendirilebilirler.  Ancak, Bahar Dönemi sonunda akademik ihraç durumuna düşmüş öğrencilerin Yaz Dönemi’nde görevlendirmesi yapılmaz.

 

(3)

Program dersi almaya başladığı dönemden itibaren yüksek lisans öğrencileri en çok 6 dönem, doktora öğrencileri en çok 12 dönem görevlendirilebilirler.

 

(4)

A Kategorisi araştırma görevlileri, akademik dönem aralarında, bağlı bulundukları Dekanlık veya Müdürlük veya Birim amiri onayı ile toplam 15 iş günü izin kullanabilirler.

 

(5)

Kendi olanakları ile bulduğu veya Üniversite tarafından sağlanan bir burstan yararlanarak veya üniversitelerarası karşılıklı anlaşmalardan yararlanarak öğrenimleri ile ilgili alanda kurs veya öğrenim görmek isteyen araştırma görevlilerine Rektörlüğün önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulu’nun onayı ile kurs veya öğrenim süresince izin verilebilir. Bu gibi araştırma görevlilerinin alacakları burs tutarı Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde aldıkları burs tutarından az ise fark üniversite tarafından karşılanır. Bu şekilde izin alanların izinli oldukları süre araştırma görevliliği sürelerinden sayılır. Bu durumda olan araştırma görevlileri, kurs veya öğrenimleri sonunda göreve dönmekle yükümlüdürler. Aksi halde Üniversite’nin kendisi için yaptığı tüm harcamaları geri ödemekle yükümlü olurlar.

Hastalık ve Hamilelik İzni

14.

(1)

Bir araştırma görevlisine yılda toplam 21 güne kadar bağlı bulunduğu Birim Başkanı’nın onayı ile hastalık izni verilebilir. Bu konuda Enstitü Müdürlüğü bilgilendirilir.

(2)

Hastalık nedeniyle araştırma görevlisine verilecek resmi raporların; süresi 7 güne kadar olanları bir doktor, 7 günden daha uzun olanları ise Resmi Sağlık Kurulları tarafından düzenlenir. Ancak, ameliyat ve cerrahi müdahale halinde, ameliyat ve cerrahi müdahaleyi yapan doktor tarafından 21 günü aşmamak koşuluyla verilecek hastalık izni de geçerli olur. Ancak bu süre Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla bir defaya mahsus olmak koşuluyla 21 gün daha uzatılabilir.

(3)

Hamile araştırma görevlileri, doğumdan 8 hafta önce ve 8 hafta sonra olmak üzere izinli sayılırlar ve bu sürede bursları devam eder.

Araştırma Görevlisi Bursu

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

15.

(1)

Lisansüstü programlara kayıtlı A, B ve C Kategorisi araştırma görevlileri görevlendirildikleri dönem yaptıracakları ders ve/veya tez kaydı için oluşan dönemlik öğrenim harcının tümünden, D Kategorisi araştırma görevlileri ise dönemlik öğrenim harcının yarısından muaf tutulur. (Öğrenci Etkinlik Fonu muafiyet kapsamında değildir.)

 

(2)

Araştırma görevlilerine, KKTC’de uygulanan net asgari ücret esas alınarak, aşağıdaki ölçütlere göre, aylık burs ödenir.  Tam zamanlı (A, B ve C Kategorisi) Araştırma Görevlileri üniversite dışında herhangi bir kurumda çalışamazlar.  Başka bir kurumda çalıştıkları tespit edilen Araştırma Görevlilerinin görevlerine son verilir.

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

(A)

A Kategorisi araştırma görevlilerinin aylık bursu KKTC’de uygulanan net asgari ücretin 1.25 katıdır.

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

(B)

B Kategorisi araştırma görevlilerinin aylık bursu KKTC’de uygulanan net asgari ücrettir.

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

(C)

C Kategorisi araştırma görevlilerinin aylık bursu KKTC’de uygulanan net asgari ücretin 0.75 katıdır.

 

(D)

D Kategorisi araştırma görevlilerinin aylık bursu C Kategorisi’nin yarısıdır.

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

(E)

E Kategorisi araştırma görevlilerine ayrıca aylık burs ödenmez.  E Kategorisi araştırma görevlileri haftalık yükünü tamamlamak koşuluyla, üniversitenin herhangi bir biriminde aylık 60 saati aşmayacak şekilde öğrenci asistan olarak görevlendirilebilir.

 

(F)

Vakıf Yöneticiler Kurulu kararıyla belirlenen kota çerçevesinde Yaz dönemlerinde görevlendirilen araştırma görevlilerinin bursları veya ödenekleri normal dönemlerde olduğu gibidir.

Danışmanlık

16.

Lisansüstü eğitimin temel hedeflerinden birisi, öğrencileri profesyonelliğe geçişe hazırlamak olduğundan, öğretim üyeleri ve yöneticiler, sınıf, laboratuvar, stüdyo ve ofiste, araştırma görevlilerine danışmanlık yapmakla yükümlüdürler. Bölüm veya Birim başkanları, araştırma görevlilerinin gelişimini sağlayacak önlemleri almak, onların sorunlarını dinlemek, onlara uygun çalışma ortamları yaratmak, öğretim üyelerinin ve/veya tez yöneticileri ile iş birliği içinde ve onların gözlemlerini de dikkate alarak, başarı ve gelişimlerini izlemek, performanslarını değerlendirmek ve gerektiğinde uyarılarda bulunmak ve onları yapıcı bir anlayışla yönlendirmekle yükümlüdürler.

Yönlendirme Programları ve Kurslara Katılma Zorunluluğu

17.

Araştırma görevlileri, üstlenecekleri görevlere en iyi biçimde hazırlanmaları amacı ile Üniversite’nin ilgili birimi tarafından Güz ve Bahar dönemleri başında düzenlenecek yönlendirme programları ile dönem içinde yer alacak ve bölümü tarafından belirlenerek duyurulacak çeşitli seminer ve benzeri etkinliklere katılmak zorundadırlar. Araştırma görevlilerinin bu gibi etkinliklere katılması, ilgili birim tarafından izlenir. Kabul edilebilir bir nedene dayanmadan, herhangi bir etkinliğe katılmayan araştırma görevlisine, ilgili birim başkanlığı tarafından gerekli uyarı yapılır. Yapılan uyarıya karşın, tutumunu değiştirmeyen ilgilinin dosyasına, yeniden görevlendirmede dikkate alınmak üzere, kayıt düşülür.

Araştırma Görevlilerinin Değerlendirilmesi

18.

(1)

Araştırma görevlilerinin değerlendirilmesi, aldığı derslerdeki başarısı, verilen görevleri yürütmedeki başarısı ve denetiminde çalıştığı öğretim üyeleri ile tez danışmanlarının raporları dikkate alınarak, her dönem sonunda, ilgili Bölüm veya Birim Başkanı tarafından yapılır.

(2)

Değerlendirme raporu, araştırma görevlisi ve Bölüm veya Birim Başkanı tarafından imzalandıktan sonra ilgili Dekanlığa veya Müdürlüğe ayrıca Enstitü Müdürlüğü ile Rektörlüğe iletilir.

(3)

Bölümde veya birimde, her araştırma görevlisi için tutulan dosyada, araştırma görevlisinin görevlendirme yazısı, değerlendirme raporları; (varsa) aldığı ödüller, yaptığı yayınlar, katıldığı konferans(lar) ve sunduğu bildiri(ler) ile diğer izin, özlük ve disiplinle ilgili yazışmalar bulunur.

Yeniden Görevlendirme Esasları

VYK 23.10.2023

23-24/6-2(ii) EK 2

19.

(1)

Başarılı olan araştırma görevlileri, görev sürelerinin sonunda, bu Yönetmelik hükümleri uyarınca, ilgili Bölüm veya Birim Başkanı’nın talebi, Dekan veya Yüksekokul Müdür’ün olumlu görüşleri, Enstitü Müdürü’nün kabulü ve Rektörlük önerisi ve Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun onayı ile yeniden görevlendirilebilirler.

(2)

Yeniden tam-zamanlı olarak görevlendirilecek araştırma görevlilerinin dönem (GPA) ve genel not ortalamaları (CGPA), tamamladıkları dönem sonu itibarı ile, 4.00 üzerinden en az 3.00 olmalıdır. Tamamlanan dönem sonunda kredili ders kaydı olmayan araştırma görevlilerinin yeniden görevlendirilmesinde son CGPA’e bakılır.

(3)

Normal öğrenim süresinde mezun olamayan, A Kategorisi araştırma görevlileri B Kategorisi’nde, C Kategorisi araştırma görevlileri de D Kategorisi’nde, D Kategorisi araştırma görevlileri ise yeniden D Kategorisi’nde görevlendirilebilirler.

(4)

Kayıt donduran, yayın bekleme statüsünde olan veya kayıt yapmayıp beklemede olan lisansüstü öğrenciler araştırma görevlisi olarak görevlendirilemezler.

(5)

Tezden ve/veya seminer dersinden başarısız olan A Kategorisi araştırma görevlileri B Kategorisi’nde, B Kategorisi araştırma görevlileri C Kategorisi’nde görevlendirilirler. Tezden ve/veya seminer dersinden veya projeden başarısız olan C Kategorisi araştırma görevlileri D Kategorisi’nde, D Kategorisi araştırma görevlileri ise yeniden D Kategorisi’nden görevlendirilebilirler.

(6)

Doktora yeterlik sınavında başarısız olan B Kategorisi araştırma görevlileri, C Kategorisi’nde görevlendirilebilirler.

(7)

Bir dersten başarısız olan ancak genel not ortalaması (CGPA) 4.00 üzerinden en az 3.00 ve üzeri olan B Kategorisi araştırma görevlileri C Kategorisi’nde, C Kategorisi araştırma görevlileri de D Kategorisi’nde görevlendirilebilirler.

(8)

Tüm derslerden başarılı olan ancak, genel not ortalaması (CGPA) 2.50-3.00 olan C Kategorisi araştırma görevlileri D Kategorisi’nde görevlendirilebilirler.

(9)

E Kategorisi’ndeki araştırma görevlileri %100 burs hakkı devam ettikçe başka bir kritere bakılmaksızın yeniden aynı kategoride görevlendirilebilirler.

(10)

Herhangi bir nedenle kayıtlı olduğu bir programı terk edip izleyen ilk dört dönemde yeniden aynı programa veya farklı bir programa kayıt yaptıran öğrencinin görevlendirilmesi terk ettiği programda araştırma görevlisi olarak geçirdiği süre ve başarı durumu dikkate alınarak yapılır.

(11)

Araştırma görevlisi bulunamadığı hallerde herhangi bir lisansüstü programa koşullu olarak kayıt hakkı kazanmış öğrencilerin de araştırma görevlisi olarak görevlendirilmesi mümkündür. Yalnızca Bilimsel Hazırlık ve/veya Dil Destek programları kapsamında derslerine kayıtlı olan öğrencilerin yeniden görevlendirilmelerinde kayıtlı oldukları Bilimsel Hazırlık Programı ve/veya Dil Destek programı derslerinden başarılı ve Bilimsel Hazırlık programı derslerinin genel not ortalamasının (CGPA) 4.00 üzerinden en az 3.00 olması koşulu aranır.

Görevin Sonlanması

20.

Bir araştırma görevlisinin görevine görev süresi dolmadan, aşağıdaki nedenlerden birine bağlı olarak, ilgili Dekanın veya Müdürün veya Birim Amirinin önerisi ile Rektörlük tarafından, son verilebilir.

(1)

Araştırma Görevlisinin kabul edilebilir bir neden göstererek kendi isteği ile görevden çekilmesi halinde;

(2)

Akademik etiğe ve/veya öğrenciliğe aykırı davranışlarda bulunduğunun belirlenmesi veya belgelenmesi halinde;

(3)

Bir suç nedeni ile Disiplin Kurulu tarafından suçlu bulunması ve bu kararın onaylanması halinde;

(4)

Verilen görevleri yerine getirmekte başarısız olması, görevi reddetmesi veya makul mazereti olmaksızın, daha önce bu konuda yazılı uyarılmasına rağmen, devamsızlıkta bulunmaya devam etmesi halinde;

(5)

Görevi yerine getiremeyecek düzeyde davranışsal veya fiziki bir rahatsızlığı olduğunun Sağlık Kurulu Raporu ile belirlenmesi halinde;

(6)

Kayıtlı bulunduğu lisansüstü programdan mezun olması halinde.

Öğrenim Harcının Üniversiteye Geri Ödenmesi

21.

(1)

Dönem bitmeden görevinden veya kayıtlı olduğu programdan ilgili birimin onayı olmadan ayrılan araştırma görevlisi, muafiyet aldığı dönemin öğrenim harcını Üniversite’ye ödemekle yükümlüdür.

(2)

Dönem bitmeden görevinden ilgili birimin onayını alarak ayrılan araştırma görevlisi, görevden ayrıldığı tarihten itibaren dönem sonuna kadar olan süreye karşılık gelen öğrenim harcını Üniversite’ye ödemekle yükümlüdür.

Yürütme

22.

Bu Yönetmelik, DAÜ Rektörlüğü tarafından yürütülür.

Yürürlük

23.

Bu Yönetmelik, Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun onayından sonra yürürlüğe girer.