DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

DİKEY GEÇİŞ LİSANS ÖĞRENİMİ HAZIRLIK PROGRAMI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

 

GİRİŞ SINAVLARI VE ÖĞRENCİ KABUL YÖNETMELİĞİ

(Madde 11(4) altında yönetmelik)

 

Kısa Ad

1.

Bu yönetmelik “Doğu Akdeniz Üniversitesi Dikey Geçiş Lisans Öğrenimi   Hazırlık Programı Uygulama Yönetmeliği” olarak adlandırılır.

Amaç

 

2.

Bu yönetmeliğin amacı, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programlarından mezun olan öğrencilerin ÖSYM tarafından yapılan, Merkezi Dikey Geçiş Sınavı sonucuna göre Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne dikey geçiş yapan öğrencilere uygulanacak Lisans Öğrenimi Hazırlık Programı uygulama kurallarını belirlemektir.

Kapsam

3.

Bu ilkeler, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne dikey geçişle gelerek lisans öğrenimine 3. sınıftan itibaren devam edecek olan öğrencilerin başarıyla tamamlamak zorunda oldukları Lisans Öğrenimi Hazırlık Programını kapsar.

Dayanak

4.

Bu yönetmelik 1998 yılında KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ile TC Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca imzalanan Protokol gereği TC Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 19.02.2002 tarih ve 24676 Sayılı TC Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” ile  16.12.2007 tarih ve 26732 Sayılı TC Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 9. maddesine dayalı olarak hazırlanmıştır.

Lisans Öğrenimi Hazırlık Programının Hazırlanması

 

5.

a)

Her Fakülte/Okul Dikey Geçiş Sınavı sonucuna göre kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilere Bölüm/Program bazında iki dönem süreli bir Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı düzenler. İngilizce öğretim yapılan  Bölüm ve Programlara dikey geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrencilerden İngilizce düzeyi yeterli olmayanlar öncelikle Doğu Akdeniz Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu tarafından uygulanan İngilizce yeterlik sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olanlar için Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı düzenlenir. Başarısız olanlar İngilizce Hazırlık Okulu programlarına devam ederler. İngilizce Hazırlık Okuluna devam eden öğrenciler Öğretim, Sınav ve Başarı Tüzüğü hükümlerinin gereklerini yerine getirdikten sonra Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına alınırlar.

 

 

b)

Her bölüm Lisans Öğrenimi Hazırlık Programı çerçevesinde o bölümün Lisans Eğitim Programının ilk dört dönemindeki toplam kredi yükünün % 70±2’sine karşılık gelen bir paket program hazırlar. Bu paket program Fakülte/Okul Kurulunun önerisi ile Senato’ca onaylanıp, Rektörlükçe duyurulur.

 

 

d)

Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı öğrencileri için ayrı sınıf açılmaz, bu öğrenciler ilgili bölümün/programın mevcut sınıflarındaki öğrencileri ile birlikte derslere devam ederler.

S09-10/313

  

e)

Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı ayrı bir program olarak değerlendirilir ve önlisans/lisans programlarında mezuniyet dönemlerinde olan öğrencilere uygulanan mezuniyet dönemi ek ders ve mezuniyet dönemi ek sınav hakları aynı koşullarla Hazırlık Programını tamamlama durumundaki öğrencilere de verilir.

Sınavlar ve Değerlendirme

6.

a)

Sınavlar ve değerlendirme, dönem sonu başarı notları ve sınav sonuçlarına itiraz Öğretim, Sınav ve Başarı Tüzüğü’nün ilgili maddelerine göre yürütülür.

 

 

b)

Lisans Öğrenimi Hazırlık Programı süresince öğrenci danışman onayıyla, en az paket programdaki derslerin kredi toplamının % 70’ine karşılık gelen dersleri alarak başarı ile tamamlamak zorundadır. Hazırlık programı sonunda, 2007 öncesi kayıtlı olup CGPA’i 1.55 veya üzeri, 2007 ve sonrası kayıtlı olup genel başarı durumu “Yeterli İlerleme Sağlamış” olan öğrencilerden tüm derslerden en az D notu almış veya en çok iki dersten başarısız olanlar Lisans Öğrenimi Hazırlık Programını tamamlamış sayılır.

 

 

c)

Öğrenci Hazırlık Programını en çok üç dönemde tamamlamak zorundadır.

 

 

d)

Öğrenci Hazırlık Programını tamamlayabilmek için üç dönem arasında veya üçüncü dönemin bahar dönemi olması halinde sonunda açılan yaz okullarından yararlanabilir.

 

 

e)

Üçüncü dönem sonunda da Lisans Öğrenimi Hazırlık Programını başarı ile tamamlayamayan öğrencinin öğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Lisans Programına Kayıt

7.

Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrencilerin 5. döneme kaydı yapılır.

Yürürlük

 

8.

Bu yönetmelik Doğu Akdenzi Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

9.

Bu yönetmeliği Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü yürütür.